Euthanasie

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet helemaal omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn/haar dier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing nemen over het al of niet laten inslapen van uw huisdier.

Wij willen allemaal graag een dier een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Uw dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie nemen we graag de tijd, op een rustig moment, in de dierenkliniek of desgewenst bij u thuis.
Voordat uw dier wordt geëuthanaseert zullen wij u uitleggen wat er precies gaat gebeuren.

Wij gaan ervan uit dat u bij het inslapen aanwezig bent. Het is voor uw huisdier belangrijk dat het vertrouwde baasje hem/haar ook nu niet alleen laat. Ook kinderen kunnen, indien zij dat willen, hierbij aanwezig zijn. De zekerheid dat uw dier rustig is ingeslapen kan hen helpen bij het verwerken van het verlies.
Schaamt u zich er vooral niet voor uw emoties te tonen bij het inslapen van uw dier. Wees er van overtuigd dat wij als dierenarts en assistentes mee kunnen voelen met uw verdriet en dat dus heel normaal vinden. Ook al maken wij een euthanasie vaker mee, het zal, ook voor ons, nooit een routinehandeling worden. Daarvoor beseffen we te goed wat uw huisdier voor u betekent!!

Wat gebeurt er na de euthanasie met uw huisdier
Voor huisdieren is crematie of begraven toegestaan. Voor crematie worden vanuit onze kliniek overleden dieren opgehaald door het dierencrematorium Twente. Het crematorium kan uw huisdier ook thuis op komen halen, of kunt u op afspraak, uw huisdier zelf naar een crematorium brengen. Als uw huisdier door het dierencrematorium is opgehaald, neemt het crematorium daarna met u contact op voor verder overleg.

Het is ook mogelijk uw huisdier te begraven op eigen terrein.

Natuurlijk kunt u uw huisdier ook bij ons achter laten. Hij/zij wordt dan door een destructiebedrijf opgehaald en samen met andere dieren verbrand in grote verbrandingsovens.


Kinderen begeleiden bij het overlijden van uw huisdier
Ook kinderen kunnen het moeilijk hebben wanneer u uw huisdier laat inslapen. Het is misschien hun eerste ervaring met de dood en het is belangrijk om eerlijk te zijn. Vertel ze de waarheid, stimuleer de kinderen om te praten over hun gevoelens en deel ook uw gevoelens met hen. Spreek openlijk over uw huisdier en richt u daarbij op de goede herinneringen. Betrek uw kinderen bij een crematie of herdenking van uw huisdier. Laat ze samen met u een gedenkplek kiezen en inrichten. Kinderen kunnen hun verdriet en rouw vormgeven en verwerken door tekeningen of een fotoplakboek te maken of een verhaaltje te schrijven. Een nieuw huisdier kan helpen bij de rouwverwerking, maar het is beter om uzelf en uw kinderen de tijd te gunnen om de dood van uw huisdier te verwerken.


Mocht u nog vragen hebben of wilt u graag even met ons praten, dan willen wij, zowel de dierenartsen als de assistentes, daar graag tijd voor vrij maken.