Nieuwsbrief Januari 2018

Een gezond gewicht in 2018

Allereerst de beste wensen voor 2018. We hopen dat alle huisdieren oud en nieuw goed doorstaan hebben. Nu op naar een gezond 2018 voor u en uw huisdier!

Een gezond gewicht is een belangrijke factor voor een hoge levensverwachting bij uw hond of kat. Een te zwaar huisdier heeft namelijk veel vaker last van (medische) problemen.

Afbeelding: 18 jan

Gevolgen van overgewicht

Problemen aan de gewrichten is daar een voorbeeld van. Uit onderzoek blijkt dat honden met overgewicht en artroseklachten gemiddeld 2 jaar eerder ingeslapen worden dan honden met artrose en een normaal gewicht. Daarnaast blijkt dat zodra het overgewicht verminderd werd, de klachten van slijtage zodanig afnamen dat de hond geen levenslange pijnmedicatie nodig had. Voor katten is deze relatie (nog) niet aangetoond. Toch mogen we verwachten dat ook voor de kat een gezond gewicht de kans op artrose vermindert.

 

Daarnaast is er een verhoogd risico op hart- en leveraandoeningen, suikerziekte, maag- en darmklachten, ademhalingsproblemen, maar ook een verhoogd risico bij narcose. Genoeg reden dus om aan de slag te gaan en te streven naar een gezond gewicht voor uw hond of kat.

Afvallen

Overgewicht ontstaat wanneer de opname van energie groter is dan het verbruik. Om af te vallen moet de opname van energie verminderd worden en het verbruik toenemen. Feitelijk komt dit neer op minder eten en meer bewegen.

 

Afvallen is niet eenvoudig. Als eigenaar kunt u het gevoel hebben dat uw huisdier bijna geen eten krijgt en toch valt hij niet of nauwelijks af... frustrerend. Het kan enorm helpen als wij u een steuntje in de rug geven. Onze paraveterinair assistente Bianca is gediplomeerd voedingsconsulente. Samen met u kijkt ze waar de knelpunten zitten en wat het meest effectief voor zowel u als uw huisdier kan zijn. Er zitten geen kosten aan deze begeleiding, u kunt hiervoor een afspraak maken.

Afbeelding: 5 jan

Contact opnemen

Heeft u vragen, bijvoorbeeld naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Dierenkliniek De Hagmolen

T: 074-3676471

E: info@dehagmolen.nl

W: www.dapdehagmolen.nl

Afbeelding: Hond afvallen